Η κρίση στο ζευγάρι

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ & ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΣΧΕΣΗ

Στην αρχή κάθε σχέσης τα συναισθήματα και οι προοπτικές βρίσκονται συνήθως στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Η επιθυμία και τα όνειρα του ζευγαριού συμπίπτουν σε πολλά επίπεδα και είναι έκδηλο το συναίσθημα της συμπόρευσης.

Είναι κοινή παραδοχή και εμπειρία, ότι με το πέρασμα του χρόνου και την εδραίωση είτε του εγγάμου βίου, είτε μιας μακροχρόνιας συνύπαρξης κάποια πράγματα αλλάζουν και πολλές φορές φθίνουν. Παράγοντες όπως ο οικονομικός, ο διαπροσωπικός και θέματα τρίτων μπορεί να μπουν στη ζωή του ζευγαριού και επηρεάσουν αρνητικά τη μεταξύ τους σχέση. Αποτελέσματα τέτοιων παραγόντων μπορεί να είναι έντονοι τσακωμοί, έλλειψη εγγύτητας μεταξύ των συντρόφων, προβλήματα επικοινωνίας, σεξουαλικά προβλήματα, άγχος και συχνά κατάθλιψη. Τα πιο συχνά προβλήματα σε ένα γάμο κατά τον Beck(θεμελιωτής της γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας) είναι:

  • Η δύναμη του αρνητικού τρόπου σκέψης, το πώς δηλαδή οι αρνητικές πεποιθήσεις ,μπορούν να επισκιάσουν τις θετικές πτυχές ενός γάμου.
  • Η μετάβαση από την εξιδανίκευση στην απομυθοποίηση του συντρόφου
  • Η σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο συντρόφων
  • Η επιβολή αυστηρών προσδοκιών και κανόνων, οι υποχρεώσεις και τα πρέπει που επιβάλλει ο ένας στον άλλο.
  • Η στασιμότητα στην επικοινωνία.
  • Οι συγκρούσεις σχετικά με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Πώς και τι, όμως, μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να προστατέψει τη σχέση, το γάμο ή την οικογένεια του; Ας πάρουμε μια σειρά από βήματα που είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν:

  1. Κάθε μέλος του ζευγαριού πρέπει να ενδιαφερθεί πρώτα για τη δική του προσωπική αλλαγή συμπεριφοράς μέσα στη σχέση, παρά να περιμένει από το σύντροφό του να αλλάξει.
  2. Αλλαγή των μοτίβων αρνητικής αλληλεπίδρασης. Το ζευγάρι πρέπει να εντοπίσει το μοτίβο εκείνο που ακολουθεί σε κάθε καυγά και να το αλλάξει. Για παράδειγμα κάποιο ζευγάρι ξεκινάει μια έντονη συζήτηση, ακολουθεί ένταση από τη γυναίκα, στη συνέχεια αδιαφορία από τον άνδρα, κατόπιν κλάμα από τη γυναίκα και φωνές από το σύντροφό της. Τελικά και οι δύο καταλήγουν σε διαφορετικά δωμάτια. Όταν, λοιπόν παρατηρηθεί ότι ένα τέτοιο μοτίβο συμβαίνει συχνά, το ζευγάρι οφείλει να επέμβει στα επιμέρους κομμάτια και να τα αλλάξει με τρόπο λειτουργικό για τη μεταξύ τους επικοινωνία. Για παράδειγμα, μείωση της έντασης στην αρχή από τη σύντροφο και παρουσίαση ενδιαφέροντος με βλεμματικό τρόπο από το σύντροφο.
  3. Αύξηση των θετικών σημείων στη σχέση. Σε αυτό το βήμα, οι σύντροφοι, εντάσσουν στην καθημερινότητά τους την προβολή των θετικών χαρακτηριστικών της εμφάνισης και της προσωπικότητας του/της συντρόφου. Για παράδειγμα, είσαι πραγματικά μια πολλή καλή μητέρα και σύζυγος ή είσαι πολύ εργατικός άνδρας.
  4. Βελτίωση της επικοινωνίας. Κάθε σύντροφος πρέπει να καταβάλει προσπάθεια στο να συντονίζεται σε αυτά που του λέει ο άλλος, να ακούει και στη συνέχεια να δείχνει εκφραστικά ότι άκουσε τα λεγόμενα του/της συντρόφου. Κατόπιν, να ακολουθεί εναλλαγή στη συνομιλία έτσι ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση των επιχειρημάτων των δυο συντρόφων, χωρίς να διακόπτει ο ένας τον άλλο.

Τα παραπάνω βήματα είναι πρακτικές τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της επικοινωνίας μέσα στη σχέση και να αποφορτίσουν ορισμένες έντονες καταστάσεις. Βασικό και απαραίτητο κριτήριο, όμως, για τη λειτουργία των παραπάνω βημάτων είναι το ενδιαφέρον και η ειλικρινής προσπάθεια και των δυο συντρόφων προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΡΓΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ