Υποστήριξη ενός αγαπημένου προσώπου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού: Τι μπορείτε να κάνετε

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές εμπειρίες και όταν κάποιος από το περιβάλλον σας εκμυστηρεύεται ότι τις βιώνει, είναι σημαντικό να λειτουργήσετε με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο όταν ένα άλλο άτομο του λέει ότι παθαίνει κρίση πανικού;

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια μιας κρίσης πανικού
To πρώτο βήμα είναι να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας κρίσης πανικού. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: Ξαφνικό και έντονο φόβο ή δυσφορία, ταχύ καρδιακό παλμό (αίσθημα παλμών), δύσπνοια ή αίσθημα πνιγμού, τρέμουλο, έντονη εφίδρωση, ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία, ζάλη ή αίσθημα ζάλης, πόνο ή δυσφορία στο στήθος, φόβο μήπως χάσει τον έλεγχο και γενικότερα μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής.
Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συχνά ξαφνικά και μπορεί να κορυφωθούν μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορεί να συνοδεύονται από έντονη επιθυμία φυγής ή απόδρασης από την κατάσταση.
Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο
Όταν κάποιος/α σας εκμυστηρεύεται ότι βιώνει μια κρίση πανικού το πρώτο βήμα είναι να συμβάλετε στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος: Εάν είναι δυνατόν, μετακινηθείτε σε ένα ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον για να ελαχιστοποιήσετε τους εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες και τους περισπασμούς.
Ενθαρρύνετε την αργή αναπνοή: Ενθαρρύνετε το άτομο να πάρει αργές, βαθιές αναπνοές. Οι τεχνικές αναπνοής, όπως η τεχνική 4-7-8 (εισπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα, κρατήστε για 7 δευτερόλεπτα, εκπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα), μπορεί να είναι χρήσιμες.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας: Η δική σας ήρεμη συμπεριφορά μπορεί να είναι καθησυχαστική. Μιλήστε σε ήρεμους τόνους και αποφύγετε τυχόν βιαστικές κινήσεις.
Δώστε αξία στα συναισθήματά τους
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι απίστευτα οδυνηρές για το άτομο που τις βιώνει. Είναι σημαντικό να επικυρώσετε τα συναισθήματά του και να τον/την ενημερώσετε ότι αυτό που περνά δεν είναι της φαντασίας του/της.
Ακούστε ενεργά: Δώστε τους την πλήρη προσοχή σας. Αποφύγετε την κριτική ή την ελαχιστοποίηση της εμπειρίας τους.
Χρησιμοποιήστε την ενσυναίσθηση σας: Εκφράστε την κατανόηση λέγοντας πράγματα όπως, «Είμαι εδώ για σένα», «Μπορώ να δω πόσο δύσκολο είναι για σένα» ή «Δεν πειράζει να νιώθεις έτσι». Αποφύγετε φράσεις όπως «Ξεπέρασε το», «Είναι όλα στο κεφάλι σου» ή «Ηρέμησε», καθώς μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές και βλαβερές.
Προσφέρετε Διαβεβαίωση και Υποστήριξη
Η παρουσία και η διαβεβαίωσή σας μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.
Ενθαρρύνετέ τους να επικεντρωθούν στην αναπνοή: Συνεχίστε να τους καθοδηγείτε σε αργές, βαθιές ασκήσεις αναπνοής. Το να μετράτε μαζί τις αναπνοές μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τον έλεγχο.
Να είστε υπομονετικοί: Οι κρίσεις πανικού μπορεί να διαφέρουν σε διάρκεια. Να είστε υπομονετικοί και μείνετε μαζί τους μέχρι να αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα.
Ρωτήστε για τις προτιμήσεις τους: Με μη παρεμβατικό τρόπο, ρωτήστε αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που βρίσκουν χρήσιμο κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, όπως να τους κρατούν το χέρι, να τους παρέχουν νερό ή ένα ανακουφιστικό αντικείμενο.
Σεβαστείτε τα όριά τους: Μερικά άτομα μπορεί να προτιμούν τη φυσική απόσταση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Σεβαστείτε τα όριά τους και ενημερώστε τους ότι είστε εκεί αν σας χρειάζονται.
Μείνετε μαζί τους
Είναι σημαντικό να μείνετε με το άτομο μέχρι να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι συναισθηματικά και σωματικά εξαντλητικές και το να έχουν δίπλα τους κάποιον που εμπιστεύονται μπορεί να προσφέρει τεράστια ανακούφιση.
Ενθαρρύνετε την επαγγελματική βοήθεια
Αφού υποχωρήσει η κρίση πανικού, ενθαρρύνετε το άτομο να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια αν δεν έχει ήδη. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παρέχει διάγνωση, επιλογές θεραπείας και στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση των κρίσεων πανικού μακροπρόθεσμα.
Αυτοφροντίδα για εσάς
Η υποστήριξη κάποιου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητική. Αφιερώστε λίγο χρόνο για την δική σας αυτοφροντίδα. Σκεφτείτε τα συναισθήματά σας, μιλήστε με έναν φίλο ή έναν θεραπευτή εάν χρειάζεται και συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να ανανεωθείτε.

Το να βρίσκεστε εκεί για κάποιον που βιώνει μια κρίση πανικού μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ανάρρωση και στη γενική του ευεξία. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο, προσφέροντας υποστήριξη και ενθαρρύνοντας την επαγγελματική βοήθεια, μπορείτε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να παρηγορηθεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις, αρκεί η ενσυναίσθηση και η παρουσία σας να μπορούν να είναι πηγή παρηγοριάς και δύναμης κατά τη διάρκεια της ανάγκης τους.

Αλεξανδρίδη Ειρήνη – Ψυχολόγος
InterNus- Κέντρο Συμβ/κής & Ψυχ/πείας