Διατροφικές διαταραχές

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αφορούν μια κατηγορία ψυχικών νόσων  όπου όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνισή τους στον τομέα της ψυχικής υγείας. Αποτελούν μια πολυδιάστατη κατηγορία η οποία σχετίζεται με δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης για την διατροφή, το σώμα, τα κιλά, την εικόνα και την αξία του ατόμου και χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανησυχία και ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση, τόσο ως προς το σχήμα όσο και ως προς το βάρος του σώματος. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής  πολύ συχνά δυσκολεύονται και σε βασικές πτυχές της καθημερινότητάς τους,  κυρίως στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων.  Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες νόσους, που ξεκινούν κοντά στην εφηβεία και συνήθως «προτιμούν» τις γυναίκες, ενώ αρκετές φορές συνυπάρχουν και με κάποια άλλη ψυχική νόσο (όπως με κάποια μορφή διαταραχής του συναισθήματος, διαταραχής άγχους ή διαταραχή προσωπικότητας).

Στις διαταραχές πρόσληψης τροφής το άτομο προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να ελέγξει την εικόνα και το βάρος του, γιατί αυτό καθορίζει την αξία του. Μερικές πρακτικές που ακολουθούν   οι άνθρωποι για να ελέγξουν το βάρος τους είναι: αυστηρές δίαιτες & νηστείες, γυμναστική σε υπερβολικό βαθμό, λήψη καθαρτικών, πρόκληση εμετού, χάπια αδυνατίσματος και υπερκατανάλωση τροφής.

Κάποια χαρακτηριστικά των διατροφικών διαταραχών είναι τα εξής:

  1. Η νευρογενής ανορεξία σχετίζεται με τη διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα. Ενώ το βάρος είναι κάτω από το φυσιολογικό ή και σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα (βάσει του φύλου, της ηλικίας, του ύψους, του σωματότυπου και του επιπέδου της δραστηριότητας), το άτομι αισθάνεται υπέρβαρο. Ένας άνθρωπος, που πάσχει από νευρογενή ανορεξία, φοβάται συνεχώς για την παραμικρή αύξηση στο βάρος και συνήθως καταφεύγει σε χάπια αδυνατίσματος, πρόκληση εμετού ή χρήση καθαρτικού.
  2. Η νευρογενής βουλιμία μπορεί να περιγραφεί ως ένας φαύλος κύκλος με επεισόδια υπερβολικά μεγάλης κατανάλωσης φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, τα οποία ακολουθούν συμπεριφορές κάθαρσης και δίαιτα. Τα  επεισόδια κατανάλωσης υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων τροφής  ο ασθενής αδυνατεί να ελέγξει. Ο πάσχων καταφεύγει σε συγκεκριμένες αντισταθμιστικές μεθόδους, ώστε να απαλλαγεί από το φαγητό που έχει καταναλώσει.
  3. Η επεισοδιακή υπερφαγία προσομοιάζει με τη νευρογενή βουλιμία ως προς την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής, αλλά διαφέρουν στην αντίδραση του ατόμου μετά από κάθε επεισόδιο. Τα επεισόδια βουλιμία ακολουθούνται από αντισταθμιστικές ή εκκαθαριστικές μεθόδους, κάτι που δεν ισχύει στην υπερφαγία. Το άτομο νιώθει απέχθεια προς τον εαυτό του, ενώ δημιουργούνται ενοχές και ντροπή για την ανεξέλεγκτη ποσότητα φαγητού που κατανάλωσε. Τρώει ακατάσχετα και χωρίς να πεινάει και σταματάει μόνο όταν αισθάνεται πλήρης. Επιπλέον, εξαιτίας των ενοχών του συνήθως τρώει κρυφά από τους άλλους.

Οι υπηρεσίες μας στον τομέα των διαταραχών πρόσληψης τροφής εστιάζουν στις βασικές διαταραχές (όπωςνευρογενής ανορεξία, νευρογενής βουλιμία, επεισοδιακή υπερφαγία) αλλά και σε ένα ευρύτερο φάσμα διατροφικών δυσκολιών, όπως είναι η χρόνια παχυσαρκία, η δυσλειτουργική εικόνα για το σώμα και πώς αξιολογείται απ το άτομο αλλά και γενικότερα δυσκολίες που σχετίζονται με την λήψη τροφής. Στόχος μας είναι η αποκατάσταση αρχικά της υγείας του ατόμου, με την συνεργασία ειδικευμένων και έμπειρων διατροφολόγων  και γιατρών  και στη συνέχεια η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του θεραπευμένου. Οι υπηρεσίες παρέχονται και δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά.

Άρθρα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές

  • Υπότυποι του Ναρκισσισμού

    Εννοιολογικά μιλώντας, ο ναρκισσισμός θα μπορούσε να οριστεί ως η προσπάθεια εξίσωσης του πραγματικού εαυτού μας με το ιδεώδες ή ιδανικό Εγώ. Όλοι μας έχουμε ιδανικά τα οποία μας καθοδηγούν στην ζωή, αλλά ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι ίσως να μην τα φτάσουμε ποτέ. Το ιδεώδες Εγώ είναι μια ιδέα που απέχει πολύ από την

    29/01/2024
  • Υγιής Ναρκισσισμός: ένα απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη υγιούς προσωπικότητας

    Ο όρος ναρκισσισμός χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας κυρίως για να περιγράψει αρνητικά γνωρίσματα της προσωπικότητας όπως είναι ο εγωκεντρισμός, η ανάγκη της απόλυτης απασχόλησης της προσοχής των άλλων ανθρώπων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μειωμένης ενσυναίσθησης. Είναι όμως μόνο αυτό ο Ναρκισσισμός; Στην πραγματικότητα, η παραπάνω περιγραφή αποτελεί μια υπεραπλούστευση ενός αρκετά σύνθετου όρου

    22/01/2024
  • Πως αναπτύσσεται μια Ναρκισσιστική Προσωπικότητα;

    Η Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλείου (στην φαντασία ή στη συμπεριφορά), την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης. Προκειμένου να διαγνωστεί ναρκισσιστική διαταραχή σε ένα άτομο, χρειάζεται να ισχύουν τουλάχιστον πέντε από τα εξής κριτήρια: • Έχει μια μεγαλειώδη αίσθηση για τη σημαντικότητα του εαυτού του (π.χ., υπερβάλλει τα επιτεύγματα

    15/01/2024
  • Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας – Πως μπορείς να καταλάβεις εάν κάποιος από τον περίγυρό σου είναι Νάρκισσος;

    Ο όρος ναρκισσισμός αναπτύχθηκε από τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Νάρκισσου, ενός νεαρού, όμορφου άνδρα που απορρίπτει την αγάπη των άλλων ως ανάξια και ερωτεύεται τη δική του αντανάκλαση στο νερό. Όσο πιο επίμονα κοιτάζει την αντανάκλασή του, τόσο περισσότερο παθιάζεται με την εικόνα του, αλλά μη μπορώντας να αιχμαλωτίσει την ομορφιά της, παραμένει σε

    08/01/2024

Είμαστε στην διάθεση σας και μπορούμε να σας βοηθήσουμε.