Όταν η εικόνα του σώματος καθορίζει την αξία του ατόμου

Τι βλέπεις όταν κοιτάς στον καθρέφτη; Βλέπεις  ένα σώμα γεμάτο ατέλειες; Βλέπεις ένα σώμα με μερικές ατέλειες, οι οποίες είναι ικανές να χαλάσουν την διάθεσή σου; Βλέπεις ένα σώμα που παρά τις ατέλειές του το εκτιμάς και το αποδέχεσαι; Αποφεύγεις να κοιτάς καθρέφτες;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις είναι σχετικές με την εικόνα του σώματός μας, δηλαδή οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και οι στάσεις κάποιου σχετικά με τη φυσική του κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές οπτικές με τις οποίες μπορεί ένα άτομο να δει την εικόνα του σώματός του. Για παράδειγμα, η θετική εικόνα του σώματος (body positivity) αφορά μια σαφή και αληθινή αντίληψη του σώματος, ακριβώς με τον τρόπο που είναι. Η σωματική θετικότητα  περιλαμβάνει την αίσθηση άνεσης και αυτοπεποίθησης για το σώμα σας, την αποδοχή του φυσικού σχήματος και του μεγέθους του σώματός και την αναγνώριση ότι η φυσική εμφάνιση λέει πολύ λίγα για τον χαρακτήρα και την αξία κάποιου ως ανθρώπου.

Απ την άλλη πλευρά, μια αρνητική εικόνα σώματος,  περιλαμβάνει μια παραμορφωμένη αντίληψη για το σχήμα , συνοδευόμενη από συναισθήματα ντροπής, άγχους και αυτοσυνείδησης. Οι άνθρωποι με αρνητική εικόνα σώματος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης αλλά και κάποιου είδους διατροφική διαταραχή, καθώς η εικόνα σώματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της βουλιμίας και της ανορεξίας (Stice, 2002).

Στην νευρική ανορεξία, τα άτομα τείνουν να μην έχουν μια ρεαλιστική εικόνα σώματος, καθώς θεωρούν ότι το σώμα τους δεν χρειάζεται αλλαγές, είναι εντάξει στα κιλά που είναι καθώς είναι ικανοποιημένοι με το χαμηλό τους βάρος. Αντίστοιχα στην βουλιμία υπάρχει μια διαταραχή στον τρόπο που βιώνεται το σωματικό βάρος ή το σχήμα του σώματος, με αποτέλεσμα να πέφτει στον φαύλο κύκλο δίαιτας-υπερφαγίας-αντισταθμιστικών συμπεριφορών.

 

Όπως και με τις διατροφικές διαταραχές, οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος μπορούν να μας επηρεάσουν όλους. Στις δυτικές χώρες, τα κορίτσια συχνά αισθάνονται πίεση να υποκύψουν στο κοινωνικό ιδεώδες της εμφάνισης (μερικές φορές αναφέρεται ως το αδύνατο, το όμορφο ή το πολιτισμικό ιδανικό), ενώ τα αγόρια συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικές πιέσεις να είναι αδύνατα και μυώδη. Σε αυτό έχει συμβάλει η αυξανόμενη έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η λέξη «αδύνατο» για την πλειοψηφία σημαίνει η «θελκτικό», και αυτό είναι που προβάλλεται κατά κόρων.

Για να αυξήσουμε την θετική στάση απέναντι στο σώμα μας είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι:

  • Κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Όλα τα σώματα είναι «καλά» σώματα.
  • Ενώ όλοι μας μπορεί να περνάμε τις μέρες μας όταν νιώθουμε άβολα ή άβολα στο σώμα μας, το κλειδί για την ανάπτυξη θετικής εικόνας σώματος είναι να αναγνωρίσουμε και να σεβόμαστε το φυσικό μας σχήμα και να μάθουμε να εξουδετερώνουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα με θετικές, επιβεβαιωτικές και αποδεκτές.
  • Το σώμα μας είναι το μεγαλύτερο μας όπλο, μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε σε αρρώστιες και να επιβιώνουμε καθημερινά.

 

 

Η μεγαλύτερη μορφή φροντίδας του εαυτού μας είναι  να τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι.

 

Κανάκη Κατερίνα – Ψυχολόγος

Internus – Κέντρα συμβουλευτικής & ψυχοθεραπείας