Κάνε κάτι διαφορετικό

Κάνε κάτι διαφορετικό απ’ ότι έκανες μέχρι σήμερα!
Υπάρχουν 8 απλά βήματα βασισμένα στη θεωρία των Bill O’ Hanlon και Scott D.Miller που περιγράφονται στο Μοντέλο της Εστιασμένης στη λύση Θεραπείας (Solution- Focused Therapy) και που αν τα ακολουθήσεις μπορείς να δεις τα πράγματα να αλλάζουν.
Όπως περιέγραψε και ο Einstein «παράνοια είναι να κάνεις συνεχώς το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα». Οπότε… κάνε κάτι διαφορετικό!
Πώς να διακόψεις τα δυσλειτουργικά μοτίβα βελτιώνοντας τα πράγματα:
Βήμα 1ο: Σκέψου τι κάνεις όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία προβληματική κατάσταση και άλλαξε ένα οποιοδήποτε μέρος της κατάστασης αυτής. Διάλεξε ένα μόνο πράγμα για να αλλάξεις, αυτό μπορεί να είναι ο χρόνος, η σωματική σου αντίδραση, οι λέξεις που χρησιμοποιείς, το μέρος στο οποίο βρίσκεσαι ή τη σειρά των συμπεριφορών που υιοθετείς.
Για παράδειγμα, έστω ότι θυμώνετε με τον/την σύντροφό σας και αρχίζετε να τσακώνεστε έντονα με φωνές, απειλές και συναισθηματικούς εκβιασμούς. Δοκιμάστε να αλλάξετε κάτι από την κατάσταση αυτή, ένα μόνο πράγμα. Μπορείτε να επιλέξετε να μιλήσετε χαμηλόφωνα ή και να σιωπήσετε για μερικά λεπτά, έως ότου ηρεμήσετε και εμπλακείτε σε μία χρήσιμη συζήτηση. Ή μπορεί να επιλέξετε να αλλάξετε για λίγη ώρα δωμάτιο ή να πάτε μία βόλτα. Αλλάζοντας το μέρος που βρίσκεστε, θα προκύψουν αλλαγές και σε άλλα επίπεδα.
Βήμα 2ο: Σκέψου κάτι που κάποιος άλλος κάνει και βελτιώνει την προβληματική κατάσταση. Προσπάθησε να κάνεις αυτό που θα έκανε εκείνος την επόμενη φορά που το πρόβλημά σου προκύψει. Ή σκέψου τι έκανες κάποια φορά στο παρελθόν που βελτίωσε την κατάσταση.
Αφού κατάφερες έστω και μία φορά στο παρελθόν να δώσεις λύση στο πρόβλημά σου μπορείς και δεύτερη. Εμπιστεύσου το απόθεμα δύναμης που έχεις μέσα σου.
Βήμα 3ο: Μην επιτρέπεις στα συναισθήματά σου να σε κυριαρχήσουν. Το συναίσθημα είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στο να κάνεις κάτι, αλλά το τι να κάνεις θα στο υπαγορεύσει η σκέψη σου. Η δράση είναι προϊόν ενσυνείδητης απόφασης, επέλεξε το δρόμο που θέλεις να ακολουθήσεις και την επόμενή σου κίνηση. Μην ξεχνάς ότι πάντα έχουμε επιλογές και το συναίσθημα συχνά μας εμποδίζει να τις δούμε καθαρά.
Βήμα 4ο: Άλλαξε την εστίαση σου. Συχνά αυτό στο οποίο στρέφουμε την προσοχή μας μεγεθύνεται ως προς τη σημασία που του δίνουμε για τη ζωή μας. Για να δώσεις λύση σε ένα πρόβλημα, χρειάζεσαι να ανοίξεις την προοπτική σου, να διευρύνεις την εστίασή σου. Αυτό πρακτικά σημαίνει να πάρεις απόσταση από αυτό που σε προβληματίζει, και να το δεις μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να κρύβονται απαντήσεις.
Βήμα 5ο: Σκέψου πώς θα είναι τα πράγματα στο μέλλον. Φαντάσου ένα μέλλον στο οποίο δε θα έχεις το πρόβλημα που έχεις τώρα. Πώς θα είναι τότε τα πράγματα; Τι μπορείς να κάνεις από το σημείο που βρίσκεσαι τώρα για να δημιουργήσεις αυτό το μέλλον;
Βήμα 6ο: Σκέψου όλες εκείνες τις φορές που τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά. Μίλησε για όλες εκείνες τις φορές που το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε ή που εμφανίστηκε αλλά ήταν εύκολα διαχειρίσιμο. Θυμήσου ότι διατηρείς τον έλεγχο της κατάστασης κι ακόμα κι αν δεν μπορείς να αλλάξεις το ίδιο το πρόβλημα, μπορείς να αλλάξεις τη δική σου στάση απέναντι σε αυτό. Άλλαξε εσύ ο ίδιος την ιστορία σου.
Βήμα 7ο: Πίστεψε σε κάτι ανώτερο από σένα. Είναι γεγονός πως κάποια πράγματα συμβαίνουν και βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Αναγνώρισε το κομμάτι εκείνο που η δική σου συμβολή δεν έχει θέση και άφησε τα πράγματα να κυλήσουν. Η νύχτα διαδέχεται τη μέρα είτε το θέλουμε είτε όχι.
Βήμα 8ο: Για να βελτιώσεις τα πράγματα ξεκίνα να σχολιάζεις μόνο τα γεγονότα και τα πράγματα που βλέπεις να συμβαίνουν, δηλ. τις συμπεριφορές. Δεν είναι πολύ χρήσιμο να μιλάμε για το τι σκέφτεται ή τι νιώθει ο άλλος γιατί πολύ απλά ίσως δεν το γνωρίζουμε. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για συμπεριφορές.
Όταν θέλεις να παραπονεθείς για κάτι, σχολίασε την πράξη που δεν σου άρεσε. Πχ. «Δε μου αρέσει να με διακόπτεις όταν μιλάω» κι όχι «Με διακόπτεις μόνο και μόνο για να θυμώσω!» .
Όταν θέλεις να ζητήσεις κάτι από κάποιον, μίλησε για την πράξη που θέλεις να κάνει. Πχ. «Είμαι αναστατωμένος τώρα, μπορείς να με αφήσεις για λίγο μόνο μου να ηρεμήσω;» κι όχι «Είσαι απαράδεκτος, δε θέλω να σου μιλήσω άλλο».
Όταν επαινείς κάποιον, μίλησε για την πράξη που έκανε και σου άρεσε. Πχ. σε ένα μικρό παιδί «Πόσο με βοηθάς που μάζεψες το πιάτο σου από το τραπέζι σήμερα το μεσημέρι» κι όχι «Τι καλό παιδί που είσαι!».

Οι παραπάνω τεχνικές είναι εύκολα εφαρμόσιμες και οι περισσότεροι από μας τις έχουμε χρησιμοποιήσει σε κάποια φάση της ζωής μας στη διαδικασία αναζήτησης λύσης σε κάποιο πρόβλημα ακόμα κι αν δεν το έχουμε αντιληφθεί άμεσα. Όταν συνειδητά επιλέξουμε να ακολουθήσουμε τα παραπάνω βήματα ή κάποια από αυτά, θα δούμε ότι απαιτείται λιγότερος ψυχικός κόπος και ότι θα είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας και να μην ματαιωνόμαστε.

 

Κονιδάκη Ελπίδα – Ψυχολόγος
InterNus- Κέντρο Συμβ/κής & Ψυχ/είας

ψυχολόγος χανια

ψυχολόγος ηράκλειο