FITSPIRATION: Κυνηγώντας το άπιαστο ιδεώδες του ωραίου σώματος μέσα από το διαδίκτυο

Ζούμε σε μια περίοδο όπου η χρήση του διαδικτύου αποτελεί την κύρια ασχολία του ευρύ πληθυσμού, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, καταγωγή ή κοινωνική θέση. Πράγματι, το διαδίκτυο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που εξυπηρετεί αρκετά την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων. Τι γίνεται όμως, όταν το διαδίκτυο μεταμορφώνεται στον μεγαλύτερο κριτή του ατόμου, όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση και τις διατροφικές συνήθειες;

Ο όρος «προβληματική χρήση του διαδικτύου» (problematic usage of internet/PUI) σύμφωνα με τον Fineberg και τους συνεργάτες του (2018), αποτελεί έναν όρο ομπρέλα, δηλαδή έναν όρο που περιλαμβάνει πολλές πτυχές της κακής χρήσης του διαδικτύου, όπως το gaming, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάφορες ιστοσελίδες, χρήση εφαρμογών για online dating αλλά και εφαρμογών που μετρούν τους αθλητικές επιδόσεις του ατόμου. Η ανεξέλεγκτη χρήση όλων των παραπάνω επηρεάζει την λειτουργικότητα μας αλλά και  άποψή μας για την «ιδανική εικόνα» του εαυτού, δημιουργώντας άγχος.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως εκείνα που χρησιμοποιεί η νέα γενιά (facebook και instagram) έχουν πολύ δυνατή επιρροή στην αυτοκριτική μας σχετικά με το ιδανικό σώμα και σχήμα αυτού, συγκριτικά με την τηλεόραση. Έχει βρεθεί ότι η χρήση της εφαρμογής facebook για 20 λεπτά σε ημερήσια βάση συνδέεται με τη διατήρηση της ανησυχίας σχετικά με το βάρος.

Ο λόγος; Η έκθεση ολοένα και περισσότερο σε μη ρεαλιστικά πρότυπα και η σύγκριση του εαυτού μας σε αυτά (Tiggeman and Zuccardo, 2015). Ο όρος fitspiration (απ’ τις αγγλικές λέξεις fit=αθλητικός και inspiration=όραμα) αναφέρεται στην εξιδανίκευση ενός πολύ αδύνατου και γυμνασμένου σώματος, όπως παρουσιάζεται στο διαδίκτυο, πράγμα που οδηγεί άτομα που είναι ευάλωτα σχετικά με την εικόνα τους και το βάρος τους να ακολουθούν πολύ αυστηρή διατροφή με σκοπό να χάσουν τα περιττά κιλά. Η έκθεση σε τέτοιες «ιδανικές»  εικόνες αυξάνει το άγχος, την απογοήτευση για το βάρος και την εικόνα του ατόμου αλλά και τη συμπτωματολογία των διατροφικών διαταραχών ( έντονα επεισόδια βουλιμίας και υπερφαγίας σε άτομα που χρησιμοποιούσαν αλόγιστα fitness apps ) με αποτέλεσμα να γίνονται εντονότερες οι τύψεις και οι ενοχές σχετικά με την κατανάλωση του φαγητού. Ο φαύλος κύκλος των διατροφικών διαταραχών παρουσιάζεται παρακάτω:

Δίαιτα , Στέρηση-Τελειοθηρία , Τύψεις-Ενοχές , Υπερφαγία-Απώλεια Ελέγχου , Επαναπρόσληψη βάρους

 

Πώς μπορώ να προστατεύσω την ψυχική μου υγεία απ το διαδίκτυο;

  • Είναι καλό να θυμόμαστε ότι το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και πως δεν ωφελεί σε τίποτα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλα άτομα και άλλους σωματότυπους, καθώς έτσι αυξάνεται το άγχος και η θλίψη μας.
  • Επίσης, τις περισσότερες φορές οι εικόνες που βλέπουμε στο διαδίκτυο δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά σώματα, καθώς έχουν επεξεργαστεί για να φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερες.
  • Προσπαθήστε να αποκτήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Σκεφτείτε τι είναι το καλύτερο για τον εαυτό σας και ακολουθείστε το.
  • Αν το κομμάτι της διατροφής επηρεάζει την λειτουργικότητά σας είτε σε ψυχολογικό είτε σε σωματικό επίπεδο, συμβουλευτείτε έναν ειδικό (διατροφολόγο και ψυχολόγο) που θα σας βοηθήσει σχετικά με τους προβληματισμούς σας. ΠΟΤΕ μην προσπαθείτε να συμβουλευτείτε απ’ το διαδίκτυο.

 

Κανάκη Κατερίνα – Ψυχολόγος

Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας – InterNus