Διατηρώντας την αυτό-φροντίδα μας μέσα από τα Social Media

Πόσες ώρες αφιερώνετε στα social media την ημέρα;

Μελέτες δείχνουν ότι παγκοσμίως ο μέσος χρόνος που περνούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο είναι δύο ώρες. Αυτό προφανώς αυξάνεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Έτσι, εάν είστε στα μέσα των είκοσι ή στα μέσα των τριάντα και ζείτε σε μια αστική περιοχή, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε με ασφάλεια αυτό το στατιστικό αποτέλεσμα επί δύο.

Για κάποιους από εμάς, αυτός ο αριθμός μπορεί να φαίνεται υψηλός. Για άλλους, μπορεί να είναι χαμηλός. Αλλά ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει κάποιος, ξοδεύουμε πολύ χρόνο επικοινωνώντας μέσω των social media και λαμβάνουμε καθημερινά τεράστιο όγκο πληροφοριών από αυτά.

Μέσω τον social media ναι, είμαστε πιο ενημερωμένοι από ποτέ, αλλά είμαστε επίσης πιο ανήσυχοι, εμπιστευόμαστε λιγότερο και εθιζόμαστε όλο και πιο πολύ σε μια καθημερινότητα που καθιστά την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή όλο και πιο απρόσιτη. Είναι δύσκολο κανείς να ελέγξει τις ώρες που περνάει online, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το άτομο το βιώνει ως ανθυγιεινό, επειδή υπάρχουν παράλληλα πολλά οφέλη. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να επικοινωνήσουμε, ένα μέρος για να μοιραστούμε ιδέες και μια πλατφόρμα με ευκαιρίες για τους δημιουργικούς ανθρώπους αλλά και για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων οι οποίοι μπορούν πλέον πολύ πιο εύκολα να μιλήσουν για τη δουλειά τους.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που περνάμε μπροστά σε μία οθόνη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης (κυρίως στους εφήβους). Μολονότι δεν συμβαίνει πάντα αυτό, είναι ένα καμπανάκι το οποίο οφείλουμε να ακούσουμε πριν ωθήσουμε τους εαυτούς μας στα άκρα.

Πώς μπορούμε επομένως να διαχειριστούμε με επιτυχία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παραμένοντας όμως δημιουργικοί και υγιείς; Η απάντηση είναι μέσω της διατήρηση της αυτό-φροντίδας μας. Και πως θα γίνει αυτό; Ας δούμε μερικές συμβουλές:

  1. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνο αυτό που προβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι εύκολο να μπείτε στη ροή σας στο Instagram και να αρχίσετε να αισθάνεστε άσχημα επειδή η ζωή σας δεν είναι τόσο διασκεδαστική ή λαμπερή όσο αυτές που προβάλλονται στο διαδίκτυο. Να θυμάστε ότι κανείς δεν ζει μια ζωή γεμάτη τέλεια επιμεταλλωμένα τρόφιμα, μόνιμα περιτριγυρισμένος από ένα σωρό καλύτερων φίλων.

Μη στέκεστε στην εικόνα που προβάλλεται μπροστά σας, οι άνθρωποι δεν είναι στην πραγματικότητα τέλειοι με ιδανικά σώματα. Ακόμα κι αν το γνωρίζετε αυτό, μπορεί να είναι δύσκολο να το εσωτερικεύσετε. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει ή να νιώθει ανεπαρκής, υπενθύμισε στον εαυτό σου: οι άνθρωποι δεν είναι η εκδοχή του εαυτού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Σταματήστε να ακολουθείτε λογαριασμούς που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας.

Καθώς κινείστε στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τον εαυτό σας.

  • Νιώθετε χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια; Ή κουρασμένοι και απασχολημένοι;
  • Γιατί νιώθετε έτσι;
  • Σας αγχώνουν οι αναρτήσεις ορισμένων ατόμων;
  • Έτσι θέλετε να περνάτε τον χρόνο σας αυτή τη στιγμή;

Προσαρμόστε τις συνήθειές σας στα social media για να ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Αν παρατηρήσετε ότι η ενασχόληση με συγκεκριμένα άτομα στο διαδίκτυο σας κάνει να νιώθετε απογοητευμένοι, να τους αφαιρέσετε από φίλους ή να περιορίσετε το περιεχόμενο που βλέπετε από αυτούς. Δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν! Η ψυχική σας υγεία έχει προτεραιότητα!

  1. Σκεφτείτε να πάρετε ένα διάλειμμα.

Εάν έχετε συνειδητοποιήσει ότι το να περνάτε χρόνο σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι ή ευερέθιστοι, σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα. Μπορεί να είναι λυτρωτικό προκειμένου να εξαλείψετε το περιττό στρες από τη ζωή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η ροή σας είναι γεμάτη με δημοσιεύσεις σχετικά με πυροβολισμούς αστυνομικών, υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ή άλλα συναισθηματικά απαιτητικά θέματα. Μην αισθάνεστε άσχημα που φροντίζετε τον εαυτό σας. Είναι εντάξει να κάνετε ένα βήμα πίσω.

Εάν αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και λιγότερο χρόνο κάνοντας παρέα με φίλους ή την οικογένειά σας ή κάνοντας άλλες δραστηριότητες, μπορεί επίσης να είναι καιρός να κάνετε ένα διάλειμμα (ή τουλάχιστον να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε στα social media). Εάν αφήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αντικαταστήσουν το χρόνο που κάνετε παρέα με άλλα άτομα, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απομόνωση ή μοναξιά.

  1. Μην αγνοείτε τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ο εκφοβισμός είναι πάντα σοβαρός, είτε είναι διαδικτυακός είτε γίνεται κατά πρόσωπο. Εάν κάποιος δημοσιεύει συνεχώς προσβλητικά σχόλια στις αναρτήσεις σας ή κάποιου άλλου, αναλάβετε δράση. Αποκλείστε τον δράστη, αναφέρετε την κακοποίηση και μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε γι’ αυτό. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί μερικές φορές να είναι χειρότερος από τον «κανονικό» εκφοβισμό, επειδή είναι πιο δύσκολο να ξεφύγεις. Κανείς δεν χρειάζεται να διαβάσει αυτά τα αρνητικά/προσβλητικά σχόλια και οφείλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Απομακρυνθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι να νιώσετε ασφαλείς να επιστρέψετε. Εάν δέχεστε διαδικτυακό εκφοβισμό, μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι, μόνοι ή καταθλιπτικοί. Θυμηθείτε: δεν είστε μόνοι. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε –γονέα ή φροντιστή, γιατρό, οικογενειακό φίλο ή δάσκαλο– για το πώς αισθάνεστε.

Εάν νιώθετε πεσμένος, έχετε πρόβλημα να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες ή έχετε σταματήσει να κάνετε πράγματα που παλιότερα σας άρεσε, μιλήστε με έναν γιατρό ή σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η θεραπεία είναι μόνο για άτομα με ψυχική ασθένεια, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια! Η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για όποιον θέλει βοήθεια για την επεξεργασία των συναισθημάτων του ή που θέλει να αναπτυχθεί ως άτομο.

Και μη ξεχνάτε την φροντίδα που δίνετε στον εαυτό σας να τη δώσετε και στους άλλους. Μην επιλέγετε να σχολιάζετε αρνητικά το περιεχόμενο κάποιου άλλου χρήστη, αν δεν σας ενδιαφέρει αφαιρέστε τον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής σας. Μην αναπαράγετε περιεχόμενο που προσβάλλει την ηθική ενός ατόμου (π.χ παράνομα δημοσιευμένο προσωπικό υλικό κάποιου χρήστη). Και το κυριότερο, μη ξεχνάτε πως η πραγματική ζωή συμβαίνει έξω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μέσα από αυτά.

 

Χριστάκη Ελένη – Ψυχολόγος

Internus – Κέντρα συμβουλευτικής & ψυχοθεραπείας